Monday, December 20, 2021

En taluppsats

En taluppsats



Att läsa en uppsats för en publik kan tråka ut dem till tårar. Dessutom används vissa typer av ordförråd endast eller huvudsakligen i tal, en taluppsats. Läs kända tal och titta på hur de är uppbyggda. Den röda delen av talet i grafiken ger uppmärksamheten. Detta berömda en taluppsats hade behärskat den skriftliga formen men antog felaktigt att samma stil kunde användas på ett podium i samband med ett timslångt offentligt tal. Lär dig mer om vår redaktionella process. BKM Bantuan Berita Malaysia Portal Malaysia Kewangan UPU KPM Kereta Teknologi.





Formell vs konversationston



En uppsats eller en artikel och ett tal är två helt olika former av skrivande, främst för att deras kommunikationsmedium är helt olika. En uppsats är skriven för att läsas av människor medan ett tal är skrivet för att hållas av en talare med en publik som lyssnar på honom. Strukturen för en uppsats och ett tal kan vara liknande men tonen och ordvalet är väldigt olika. I en taluppsats artikeln vi tittar på de viktigaste skillnaderna en taluppsats ett tal och det skrivna ordet. Skriftliga kompositioner är vanligtvis mer komplexa, med längre meningar och flera satser än ett vanligt tal. Uppsatser innehåller också mer detaljerade beskrivningar jämfört med ett typiskt tal. Följaktligen tenderar talat språk att vara mycket enklare och lätt att förstå än en vanlig uppsats.


I ett tal är meningarna kortare, språket är lättare att förstå och det finns gott om upprepningar för att upprepa viktiga punkter. De flesta skrivna texter har en formell ton, tänk essäer, ledare, nyheter, tidningsartiklar etc. med få undantag t.ex. mejl och brev. Å andra sidan har de flesta tal en konversationston. Formellt språk stänger av människor och därför använder de flesta talare vardagsspråk för att få kontakt med sin publik. Som författare kan du använda massor av statistik, citat och referenser för att backa upp ditt argument. dock, en taluppsats, som talare kan du inte memorera all statistik och referenser och ännu viktigare, publiken kanske inte helt kan förstå och uppskatta denna statistik.


Därför, en taluppsats, de flesta framgångsrika talare förlitar sig på personliga berättelser, anekdoter och känslomässig vädjan framför ren logik för att kommunicera sitt budskap till lyssnarna. En artikel kan kommunicera över tid och rum så länge som det specifika språket och skriftsystemet fortfarande förstås. Tal hålls mer i ögonblicket och används vanligtvis för omedelbara interaktioner, en taluppsats. Innehållet och leveransen av ett tal kan ändras efter behov och talare kan korrigera sig själva och ändra sina yttranden allt eftersom. Som ett resultat är varje tal unikt - ett tal som hålls för andra eller tredje gången kommer aldrig att bli exakt detsamma.


Författare får ingen omedelbar feedback från sina läsare, en taluppsats, förutom när det gäller onlinekommunikation. Därför kan de inte lita på läsarens feedback för att förtydliga en taluppsats saker eller gå över en punkt igen för att förklara saker tydligt för läsaren. Detta är en inneboende nackdel med envägskommunikation som att skriva. Å andra sidan är ett tal vanligtvis en dynamisk interaktion mellan två eller flera personer. Sammanhang och delad kunskap spelar stor roll, en taluppsats, så det är möjligt att lämna mycket osagt eller indirekt underförstått baserat på feedback och reaktion från publiken.


Författare kan använda skiljetecken, rubriker, layout, listor, färger och andra grafiska effekter i sina skrivna texter. Vissa grammatiska konstruktioner används bara i skrift, liksom vissa typer av ordförråd, till exempel en komplex kemisk en taluppsats juridiska villkor. Sådant finns inte i tal. Istället för skiljetecken förlitar sig talare på röstvariation och andra icke-verbala kommunikationsmedel för att lägga till mening till sina ord. Tal en taluppsats använd timing, ton, en taluppsats, volym och klangfärg för att lägga till känslomässigt sammanhang.


Dessutom används vissa typer av ordförråd endast eller huvudsakligen i tal. Komplex vs enkel Skriftliga kompositioner är vanligtvis mer komplexa och använder längre meningar och flera satser än ett normalt tal. Formell vs konversationston Den mesta skrivna texten har en formell ton, tänk essäer, ledare, nyheter, tidningsartiklar etc. Enkelriktad vs tvåvägskommunikation Författare får ingen omedelbar feedback från sina läsare, förutom när det gäller onlinekommunikation. Skiljetecken vs icke-verbal kommunikation Författare kan använda skiljetecken, rubriker, layout, listor, färger och andra grafiska effekter i sina skrivna texter.





kubansk missilkris uppsats



En uppsats eller en artikel och ett tal är två helt olika former av skrivande, främst för att deras kommunikationsmedium är helt olika. En uppsats är skriven för att läsas av människor medan ett tal är skrivet för att hållas av en talare med en publik som lyssnar på honom. Strukturen för en uppsats och ett tal kan vara liknande men tonen och ordvalet är väldigt olika. I den här artikeln tittar vi på de viktigaste skillnaderna mellan ett tal och det skrivna ordet. Skriftliga kompositioner är vanligtvis mer komplexa, med längre meningar och flera satser än ett vanligt tal. Uppsatser innehåller också mer detaljerade beskrivningar jämfört med ett typiskt tal. Följaktligen tenderar talat språk att vara mycket enklare och lätt att förstå än en vanlig uppsats.


I ett tal är meningarna kortare, språket är lättare att förstå och det finns gott om upprepningar för att upprepa viktiga punkter. De flesta skrivna texter har en formell ton, tänk essäer, ledare, nyheter, tidningsartiklar etc. med få undantag t.ex. mejl och brev. Tal innehåller vanligtvis tre avsnittsämnen i kroppen. Detta tal skulle fortsätta med ett tredje avsnitt om Susie King Taylor. Slutsatsen av ditt anförande bör återge de viktigaste punkterna du tog upp i ditt tal och avsluta med ett minnesvärt uttalande. I exemplet i den här bilden återger det röda avsnittet det övergripande budskapet du ville förmedla: att de tre kvinnorna du har nämnt hade styrka och mod, trots oddsen de stod inför.


Citatet väcker uppmärksamhet eftersom det är skrivet i ett färgstarkt språk. Det blå avsnittet binder samman hela talet med en liten twist. Oavsett vilken typ av tal du väljer att skriva, hitta sätt att göra dina ord minnesvärda. Dessa element inkluderar:. Strukturen för hur du skriver ditt tal är bara början. Du måste också finslipa talet lite. Börja med att uppmärksamma din publik och deras intressen. Skriv orden du kommer att tala med passion och entusiasm, men du vill också att dina lyssnare ska dela den entusiasmen. När du skriver dina uppmärksamhetsfångande uttalanden, se till att du skriver det som kommer att få deras uppmärksamhet, inte bara din. Få inspiration från andras tal. Läs kända tal och titta på hur de är uppbyggda.


Hitta saker som sticker ut och ta reda på vad som gör det intressant. Ofta använder talskrivare retoriska redskap för att göra vissa punkter lätta att komma ihåg och för att betona dem. Kom ihåg att börja och avsluta ditt tal med något som kommer att få och hålla din publiks uppmärksamhet. Om du lägger för mycket tid på att komma in i ditt tal kommer folk att zona ut eller börja kolla sina telefoner. Om du får dem intresserade omedelbart, kommer de att vara mer benägna att hålla med dig till slutet. Hur du håller talet är också viktigt. När du håller talet, tänk på vilken ton du ska använda och se till att skriva talet i samma flöde som du skulle använda i konversationer.


Men fall aldrig i att recitera strängar av siffror eller citat. Din publik kommer bättre att följa, komma ihåg och internalisera berättelser. För att levandegöra dessa berättelser, kom ihåg att när du håller ett tal är du din interpunktion. Variera din spänning, ton och volym för betoning. Gå mellan huvudpunkterna medan du håller talet – ändra bokstavligen din fysiska position i rummet för att beteckna en ny del av argumentet. Motstå lusten att läsa ditt tal direkt från sidan. Bli den interpunktion din publik längtar efter. Tal och uppsatser är av samma släkte, men inte samma art.


Var och en kräver sitt eget hantverk och sin egen struktur. Ett tal är inte en uppsats på bakbenen, och stora talskrivare och offentliga talare anpassar sig därefter. Du har 1 gratis artikel kvar denna månad. Du läser din sista gratisartikel för den här månaden.

No comments:

Post a Comment